Tuesday, January 12, 2016

Natural Remedies for skincare.

Ni kira sambungan entry -> Typical tips for our skin to be perfect & flawless. Gitew.
Decide your skin types dulu!
Embedded image permalink
Assalamualaikum!? First of all, I'm gonna tell you things that you should !NOT! put on your face.

1) Toothpaste/ubat gigi
Toothpaste contains a high amount of alkaline and kebanyakkan org akan letak bila ada jerawat. Alkaline substance akan meninggalkan bekas jerawat yang hitam dan ubat gigi yang ada mint tu boleh buat kulit jadi kering.

2) Baking soda. 
Sama macam toothpaste, it contains alkaline. Ph kulit kita neutral so kita tak boleh letak benda yg too alkaline/acidic.

3) Alcohol
Alcohol akan buat kulit muka kita kering. So bila kita beli cleanser/cream/toner, tengok dekat ingredients. Kalau alcohol tu terletak dekat baris atas sekali atau tengah-tengah ingredients, jangan beli. Kalau letak kat 3 paling bawah,  its okay.

4) Fragrance
Actually untuk orang yg ada kulit sensitive, avoid lah beli product yg ada fragrance sebab boleh buat kulit gatal and merah. Kalau yg kulit normal boleh jaa guna. But if yg kulit sensitive tu nak jugak beli yg ada fragrance, macam biasa tgk ingredients. Kalau fragrance tu list dekat 3 bawah tu bolehlah guna.

5) Lemon
Lemon ni scientifically acidic. Bila korang scrub muka guna lemon shj, ia akan ubah ph balance muka korang. Tapi tulah lemon ni elok sangat sebenarnya. Cuma if nak guna lemon ke, campurkan dengan benda lain mcm yogurt ke utk kurangkan acidic. Bcs it's tooooo acidic. Ok? Ada yang cakap dorang guna lemon elok je. Apa yg I nak sampaikan avoid guna benda yg boleh buat kulit lagi teruk sbb lain kulit, lain effect.


************************************************

Okay dah selesai huhu. Banyak lagi benda yang baik yang boleh kita tempek kat muka.
And by the way. Kalau nak guna natural remedies ni memang akan mengambil masa sikit untuk tengok hasilnya, so  S A B A R  adalah kunci yg penting. 
Shall we talk about stuffs that are good to put on your face now? :) Ok let's start now!

1) Putih telur / egg whites, separated from yolks ;)
Bagus untuk oily skin sebab putih telur absorb minyak. Plus, akan tegangkan kulit. Untuk putih telur, letak je putih telur dekat muka dan biarkan selama 15-20 min tunggu kering lepastu basuh guna air suam. Nak tampal tisu pun boleh, buat macam masker. 

2) Oat
Good as moisturiser. Cuma blend and jadikan mask sahaja.
3) Aloe vera
Bagus dalam hilangkan sunburn, mengatasi kulit kering, bagus untuk rambut dan kuku. Aloe vera ni nak pakai brand apa pun elok je sebenarnya. Even yg mak hang tanam tu pun elok je. Huhu. Untuk aloe vera, I selalu guna aloe vera gel from the face shop. Bila balik dr buat aktiviti panas, terus tempek je aloe vera. Aloe vera tu kalau nak lagi best, before nak pakai letak dekat fridge dulu pastu hang tempeklah. Sejuk oii

4) Clay mask
Mengecilkan pori-pori dan bagus untuk kulit berminyak. Actually lepas pakai mesti kita rasa muka dah ringan haha. But mahal sikit kalau nk dpt dkt Malaysia ni. Boleh share ye kalau tahu jual dkt mana hehe. 

5) Honeyyyyy madu
My fav stuf. (akan di update later)

6) Timun/Cucumber
Bagus untuk hilangkan eyebag/dark circle and hilangkan sunburn.
Untuk timun, potong hirisan timun dan letak kat seluruh muka dalam 15-20 min. Kalau nak jadikan mask, blend timun and letak dekat cotton pad. Cotton pad yang ada hirisan timun tu letak dekat fridge and then bolehlah tempek kat muka sebagai mask.

Actually before sis log out nak bagi peringatan sikit. Di saat kita nak jadi cantik, kita tak mampu puaskan hati semua org. So, if rasa down sebab tak dapat puaskan hati semua, ingat ni. 
"We live to please Him, not to impress other" :) 
Cukup cantik utk diri sendiri je sbb kita tak mampu nak puaskan hati semua. 

Hee alright good daynight! :) Credit goes to @twt_kecantikan. Qila copy paste je tau hahah. Best sangat twitter ni huhuhuhu excited gila qila nak jadi chantiks. Ahahaha! Ni pun sebab kakak qila kan nak kahwin dah kan so dia excited duk buat memalam buta. (Kunyit + Yogurt) la. (Honey + Lemon) la. Omg!? Qila pun mcm hmmmmmm hahahah hmmmmm nak gak!!!!! Hihihi. 

UPDATED 1ST SEPT 2016: Anyway, Qila pakai cleanser (Cetaphil) + Neutrogena Toner + scrub (St. Ives) + Neutrogena SPF moisturiser je. Malam pakai any cream yang best hehe. And yes.
I prefer natural remedies. Gitewww :p 

Oh ya, if u wanna know more abt The Benefits of Herbal Medicine (with some facts, list of medical herbs, list of diseases that can be cured by herbal medicine, a tutorial video and more)
DO click this > http://natural-herbal-remedies.net/medicinal-plants-and-their-uses/

29 comments:

  1. kadang kadang buat skrub guna gula + honey sikit :) syok jugak hehe. teringin nak beli moisturiser tu. Qila beli berapa puluh dari Face Shop? nampak ramai jugak guna yg tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes! Scrub (gula + honey)!? Thanks hehe qila baru je nak start senanya haha.
      Qila tak guna pun lagi aloe vera tu hehe. Otw nak kumpul duit ahhaah.

      Buy two for RM60? So basically it's RM30 lah kan each? :D Hehe.

      Delete
  2. Nice sharing. Banyak info baru SR dapat. Tak tahu pulak tak boleh guna lemon pada muka. Hmm. Gonna follow @twt_kecantikan lah lepas ni. And thanks for the reminder.

    Thank you, qila!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh! I mean sure u can use lemon but kena tambah anything like yogurt, or honey if im not mistaken so akan not too acidic? Ha gitu hahaha!

      <3 Yes pls follow @twt_kecantikan sbb we girls could gain so many ilmu cantiks hahaha.

      Delete
  3. info yang bagus..terima kasih share info yee..hehe

    ReplyDelete
  4. Salam sis,
    Akak tag sis dalam segmen ni ye
    http://noradzwatyrokkafella.blogspot.my/2016/01/first-segmen-mini-giveaway-by-si-chubby.html

    ReplyDelete
  5. Oat is really recommended!!! Serius rasa best je bila dah bilas muka tu rasa putih gila hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serious keeee? Oat makan ke oat apa eh hahahahaha

      Delete
  6. Selalu letak timun kat mata, kalau stay up siapkan assignment dua tiga hari memang confirm jadi panda la !

    ReplyDelete
  7. Aloe Vera and Madu , favourite !

    ReplyDelete
  8. huda pon follow twt_kecantikan, huda slalu guna aloe vera dari face shop adakah ini jodoh?? kuikuikuii. yg pasal ubat gigi tu memang betol, huda pernah sapu kat jerawat kat dahi huda sebab jerawat tu besaaau gilaa then parutnya sampai sekarang tak hilang. sumpah menyesal, dahi kot, tempat org bleh nampak. haihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaaa qila dekat dagu :( menyesal ugh ugh

      Delete
  9. bagusnya, Misaki tak jaga sangat muka ni TT^TT

    kalau betul2 pakai nak jaga muka cuma madu, bedak sejuk, air suam, air sejuk, air beras, wap air ahahahahahaha XD

    expholiation brush tu selalu nampak dlm Korean Drama ahahahahaha XD yg lain2 satu pun tak pernah... XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha qila pun tak jaga sangat uhuhu.
      yes dedulu bedak sejuk. hehe air beras tu qila tak reti sgt hiks

      Delete
  10. aloe vera dengan madu selalu menjadi favorite ku hahahaha

    ReplyDelete
  11. Cik akak guna safi ye dik..

    ReplyDelete
  12. alamak,isma pernah guna baking soda and lemon for skin,sebab pernah baca yg tu bugus untuk kulit ..ahhhh tertipu

    ReplyDelete
  13. thanks for the tips qila!
    dulu kite pakai mask putih telur tu tapi sekarang tah hilang kemana T__T
    yg aloe vera gel tu mmng best! sejuk je muka

    ReplyDelete
  14. Kak fairuz mmg semenjak TRAGEDY guna local beauty product sampai muka jadi @#$%&*, I stick to aloe gel as moisturizer. Sapu aloe gel as moisturizer, pakai baby powder, then only touch up dgn compact powder. I think cara tu works on me sbb compact powder pn xkena direct pd kulit muka. Then, amalkan pakai natural mask on weekends (or bila bila free). Kakfairuz guna madu atau tempek je timun. Scrub muka pakai hampas teh pun best! xoxo

    ReplyDelete
  15. saya pon prefer remedies ala2 natural gitew XD wahh saya teringin nak ada exfoliation brush tu :3

    ReplyDelete
  16. Lya jns mls nak tempek2 kat muka..paling da pun pncuci muka ngn day cream

    ReplyDelete
  17. Nice sharing! Kita pon pakai cleanser dgn scrub je ╥_╥

    ReplyDelete
  18. Hai Qilah ! Hihi. Kite pun pakai aloevera nature republic mcm dalam gambar tu jugak. Best!

    ReplyDelete
  19. Wardah jarang guna natural remedies tapi skang baru berani berani nak cuba. Hihi

    ReplyDelete
  20. Yang Aloe Vera tu setuju sangat-sangat!

    ReplyDelete
  21. Pakai oxy je sekarang. Hukkk

    ReplyDelete
  22. sekarang tengah pakai aiken, berkesan... tapi slow. kena sabar. cetaphil tk ssuai. naik jerawat

    ReplyDelete
  23. amazing of recomendation (y) just like it :)

    ReplyDelete

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!