Friday, February 27, 2015

Matlamat utama

"Ayat semangat aku. Tertampang di meja studi. Untuk selalu mengingatkan bahawa hidup dan matiku hanya kerana Allah.
Matlamat utama kita, kan? Mencari redha Illahi."


Wednesday, February 25, 2015

5 Jenis Individu yang TAK PATUT dijadikan kawan

Hm kita kawan dgn kucing jelah hikhik. Ok jom baca!
1) SI TIKAM BELAKANG
Anda harus berhati-hati dengan individu seperti ini. Bersahabat dengan individu yang mempunyai sikap sebegini sangat berbahaya. Dia bukan sahaja berani bercerita tentang keburukan anda pada orang lain. Malah dia juga mungkin akan berani ‘sabotaj’ atau lakukan pekara yang buruk terhadap anda. 
2) SI KUAT BERKIRA
Anda mungkin akan anggap itu pekara biasa dan simple, tetapi percayalah, mempunyai sahabat yang kuat berkira akan membuatkan anda tidak selesa bersamanya dalam tempoh yang lama. Bila bergaduh, mereka adalah individu yang paling banyak ‘peluru’ untuk ‘menembak’ anda. Semuanya akan diungkit. 
3) SI BISKUT
Kejap ada, kejap tak ada! Sahabat seperti ini sebenarnya bukanlah sahabat yang sejati. Mungkin anda sahaja yang menganggap dirinya sahabat tetapi dia tidak. Individu seperti ini selalunya akan ada di waktu gembira namun di waktu anda memerlukan teman, dia akan memberikan pelbagai alasan. 
4) SI KAKI KOMEN
Individu yang suka menabur komen sering dikaitkan dengan individu yang tidak pernah bersyukur dengan apa yang dimiliki. Mereka selalunya dikawal oleh perasaan negatif berbanding positif. Fikirkan sejenak, jika dia berani komen tentang pekara atau orang lain, tidak hairan jika dia juga berani mengata tentang anda. 
5) SI PENGADU MASALAH
Ada juga individu yang hanya akan mencari anda saat dia susah dan perlukan bantuan. Perlu di ingat ya, fungsi sahabat adalah untuk bersusah dan senang bersama bukannya susah sahaja. Nampak sangat si dia cuba mengambil kesempatan ke atas anda.
Ini adalah 5 Jenis Individu Yang Tidak Sesuai Dijadikan Sahabat. Untuk mendapat sahabat yang baik, terlebih dahulu anda perlu menjadi sahabat yang baik dan tidak tergolong dalam mana-mana kategori yang disenaraikan.



Entah lah, dekat uni ni memang ramai lah senanya these individu haih. Sedih. Qila mungkin termasuk sekali lah kot :( imma bad friend.... so yes. I chose Pip & Umi jelah to be my bffl heehee~ 

P/s: Penat. Minggu ni memang sumpah penat. Macam takleh balik rumah je. Bayangkan.
2 group project ; 1st nak buat talk about biz alhamdulillah almost 60% settled.

And second project is Trip to HKL nak visit ward kanak kanak yang sakit T_T
Tak lama weh tak lama lagi eii. Memang super busy. should-do-notes menggunung.
Quizzes, assignments T_T

Chaiyuk! Harap next sem qila chill lah sikit hiks sebab sem ni ambik 5 subject.
Sem depan 4 subject je wihi~ but still TT_TT the pressure, the stress. Mashaallah T_T

Saturday, February 21, 2015

The Purge Film Series

Purge means ; verb
  1. 1.
    rid (someone) of an unwanted feeling, memory, or condition.
    "Bob had helped purge Martha of the terrible guilt that had haunted her"
  2. 2.
    physically remove (something) completely.
    "a substance designed to purge impurities from the body"

Ok dah pernah tengok Purge tak? Sorry lah gambar memang creepy sikit.
Ikutkan nak letak lagi tapi nanti awak awak semua lari habis haha.
Wuhu must watch kalau awak awak semua suka cerita ganas ganas hahahaha. 
Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa qila nak cerita sikit pasal Purge Movie Series by James Demonaco peh peh otak apa lah ek dia ni hikhik.

1. The Purge (2013)                  
2. The Purge : Anarchy (2014)

Purge ni maksud dia menyucikan. Haaaa kira nak clearance kan dirty souls gitu.
In 2022, all political movements have been shut down by the "New Founding Fathers of America", which took over following an economic collapse.

So masa ni 2022 gitu lah hahaha American masa tu mcm dah takde tuhan.
Diorang ada tuhan baru cemtu lah.
And ada rules baru iaitu
ada satu hari tu TAKKAN ADA ANY RULES & REGULATIONS
Boleh bunuh orang sesuka hati, bunuh adik beradik boleh, etc etc nauzubillah lah huhu.
Senjata yang kita guna pun masa tu kena lower than senjata gred 4 (taksilap lah hihi)
Pastu masa ni. TAKKAN ADA hospital, polis, bomba yang available dari
7 PM - 7 AM next day T_T
Takut tu yang takut lah sebab bayangkan semua duduk je dalam rumah, 
yang keluar rumah pun yang nak gi membunuh / "purge" lah kihkih.

Jadi masa ni rate unemployment 1% je tau sebab orang miskin habis semua kena bunuh.
Kira kena sacrifice lah. Gila kan?

Ok lah ni link Purge Film Series nya hihi.

Ni number 1 punya, memang best gila!
Qila suka number 1 hehe.
Paling best bila team team MAHASISWA yg super intelligent ni dtg rumah kah kah 
best lah cerita ni eeee hahaha
and yg bawah ni encem hikhik suka qila tengok dia wihi~
**********************

Ok ni number 2, Anarchy means rebellion gitu.
Masa ni dah ada dah pembangkang kepada The Purge ni.
Eh hello mesti lah kena bangkang kerja gila ni kan T_T
Sumpah lah kesian gila oh homeless yang miskin duk tepi jln mati cemtu je ish.

Best! Dalam both cerita ni ada heroooo hihi.

P/s : Satu lagi rule baru, tak boleh tolong orang lain. Kalau didapati jadi hero, hero kena mati.
Omg. Cerita ni boleh buat kita jadi gila!!! Hahahahah TT_TT

Terjumpa website solarmovie.ws pulak dah kikiki.
Ofcs lah tak study hahahah ish ish takpe malam ni chaiyuk hihi
maka habis dah lah kan cuti kita semua hmmmmmmmmmm

Tips Detect Someone tu Fall in Love! Hiks

Hahahaha! Best sangat class dgn Sir Shams pagi tadi hee. Cam biasa {Thinking Skills kan hiks}

"Ok class, how do you know if your friend is in love?"

LOVE?
IN LOVE?
Awwww hahahaha aku suka betul kalau sir shams cerita pasal ni hiks. Ok cuba kita perati kawan kita tu hiks. How do you know if that someone fall in love?

Well basically they always lean on each other. Berdiri pun berhadapan pastu macam malu malu meow ofcs kihkih. And then suara pun alahai slow je kahkah sweet je gitewww~

1- Voice change 
Studies have shown that men tend to lower their voices when they talk to someone they love or are attracted to, while women may raise the tone of their voices

2 - Mata 
Mata bila kita senyum tu mcm ada garisan baru tau hewhew. Macam sepet semacam je mata kita piwit piwit~

And our pupil dia membesar kahkah walaupun cahaya masatu mencukupi hiks.

Haa mcm mata anime gitewww. Kira shining bright like a diamond kahkah.

3 - Bibir 
Bibir atas lagi banyak wrinkles dari bibir bawah sebab kita banyak senyum :)))) hikhik.
Bibir bawah akan banyak wrinkles kalau kita frowning :( ha gitu

 4- Blushing
 
 haaaa ni mmg gotcha!!! kantoi tau kalau kita over blushing depan crush/pakwe kahkah nampak sangat dah fall in love tewwww. Blood flow yang kita takboleh control tu aww even darker skin pun nampak tau kalau dia blushing ihihihiks!

5 - Genuine smile
Oh ni memang tak mampu sorok kan sebab senyuman tu lah paling manis sekali aw aw!

Ok tu jelah kalau nak detect kalau org tu fall in love.
Sir cakap, kalau ada someone yang berperangai cemni dengan kita ;

boleh ah cakap........

AWAK SUKA KITA EH?

kihkihkih. Comel je Sir tu hahaha.

P/s: Saja je lah. Dont worry qila tak fall in love hahahahah

KASUTKACA15 GA: CHIFFON SHAWL


SAYA CANTIK HUGGABLE N STRONG!

Friday, February 20, 2015

How Islam Define Beauty

Ok hi harini qila saje je nak share pasal beauty, beautiful, cantik,pretty, menawan, semua tu lah hahhaa. Dont worry ni bukan tips. It is just how ISLAM DEFINE BEAUTY.

Ok mentality malaysian or maybe asian kita define beauty tu putih, fair skin, tinggi, kurus, model-figure etc etc kan???? tapi sekarang mmg semua memang nak putih lah kan? Kalau tak takkan lah Qu Puteh would be exist today kan huhu. Well hoi! Belah la dgn your beauty standard! Huhu.

Cuba tengok jenama pencuci muka? Ada tak pencuci muka Black & Lovely?

Takde kan? Yang ada Fair & Lovely.

So adakah orang yang black or dark skin is not lovely at all?
But why? Haaaaa.
Beauty tu abstract. Subjective.
We cant define it. We cannot feel it. We cannot sense it using our 5 senses. Kan?

And this is another thing yg qila nak share hehe. THERE ARE countries where being fat is attractive haaa such as South Africe, Tahiti, Kuwait, etc.

The more dark their skin, and the more plump they are ; lagi diorang cantik. Wow!! Mmg terkejut kan huhu. Siapa yg putih and kurus mmg janda lah dekat sana sebab tak laku kihkih. Lawak pun ada tapi weird isnt it? Hihi. Jadi beauty ni tak sama kan bagi setiap orang dan setiap negara? Hehe.


Jadiii. Ingat, kalau nak cari future spouse aw aw haha kena guna 4 terms ni kan;

“Seorang wanita itu dinikahi kerana empat; kerana harta, kerana keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka hendaklah diutamakan yang beragama, nescaya kamu berbahagia.” Hadith ini telah diriwayatkan oleh kedua-kedua Imam Bukhari dan Imam Muslim dalam kitab sahih mereka serta imam hadis yang lain.
///////
Abu Hurairah related that the Prophet said: “Men choose women for four reasons: for their money, for their rank, for their beauty and for their religion, but marry one who is religious and you will succeed” (Bukhari, Muslim). This of course, applies to women as well.


haaaa. Number 3 beauty tapi Rasulullah SAW tak pernah define in any dalil yg cantik itu macam mana tapi satu ayat doa ni je yang sounds perfect hehe.
Which is....
Ya allah beautify my akhlak.

See? Cmane nak jadi cantik?

Kita kena lah jadi cantik dari segi hati, moral-character, dari dalaman ok.
Sebab allah never judge beauty from external huhu! :D

Haaaa sekian ye harini tazkirah mengenai beauty. Inspired lepas class Thinking Skill by Sir Shams! Thank u sir u r so daebak hihi. Ok assalamualaikum. Just please, stop define beauty. Beauty is abstract, kan? Hihi. Semua orang jom beautify our akhlak together weeee~

hiks. Wah gitu subjektif lah definisi cantik. Hehu. Takkisah lah gemok kurus slim tinggi galah pendek cendawan sedang hitam putih kuning cekolet ke whatsoever akhlak tu yg penting wihi~

Ya Allah beautify my tongue with truth, my heart with sincerity, soul with contentment & my mind with Your remembrance. Ameen.



Thursday, February 19, 2015

I just watched Suamiku Encik Perfect 10!

Ok hi goodnight. Tengahari tadi lah qila berjaya tengok Suamiku En Perf 10 ni hehe.
Apa yg perfect sangat qila pun tak terkira pulak 10 nya kahkah.
Cuma tu lah thanks to Pip sebab semangat browsing Astro First hehe so kitorang cepat cepat beli and tengok hee~

SORRY THIS IS SPOILER HAHAAHAHA
Short summary :
Ok Aaron Aziz (Zarief Daniel) sedap weh nama tu haha. Lisa Surihani jadi (Aleeya Azmin) huhu nama dlm ni semua sedap. Ok starting tu Aleeya mengandung anak luar nikah di London. Omg!! Like seriously errrr. Ok rupanya kena rogol dgn boypreng sendiri which is Syazwan Zulkifli (Syed Muzaffar) FAR. Far ni memang lah nak kena lempang sebab dia taknak bertanggungjawab punya jantan haha.
Ok so Aleeya ni nak balik Malaysia cecepat ah tak tahan mental breakdown gitew~ Masuk je plane terduduk pulak dgn future spouse dia huhu siapa lagi kalau bukan Zarief Daniel woot woot! Aaron aziz dalam cerita ni sumpah lah lawak gila and hambar ye haahaha and he decided to tolong Aleeya ni jadi fake suami for a week dekat depan ibu si Aleeya tu ha. Masa tu dia memang CARING gila ah gitu~ Huhu mcm satu dalam berjuta juta lah nak cari pak sanggup (or si perfect 10 ni ha) gila bapak baik ah jadi suami tipu untuk seminggu. Layanan superb pulak tu hahaha. Ok pastu mula lah kantoi mengantoi. Si Far tu pulak kena kahwin & dpt anak in 2 years kalau nak harta atuk dia. So dia tetiba nak bertanggungjawab pulak dah dgn Aleeya. Bila Far call je Aleeya, Aleeya mmg tak layan langsung haaaa. Ok pastu start bergolak ah hahaha.

Ok dah penat type kihkih. Cerita ni berlangsung for 2 hours 10 minutes. 
Ok lah, tak buat kita tertanya tanya mak dia mana nenek dia mana soalan cliche gitu.
Memang jalan cerita tak banyak tanda soal????? and very good lah jugak haha.

Hm all i can say is bleergh~
This movie gave me too many feelings.

First of all geli. Muka qila banyak kali berkerut/ whaaaaat face bila tengok cerita ni. 
Beristighfar pun banyak. Gelak pun banyak!

hahahaha. Entah lah. Idk why cerita melayu sekarang mcm (idk whether this is the proper word) but still mcm mengHALALkan anak luar nikah like seriously tak lawak pun lah. Pastu main ingat senang je eh 'bin' kan Abdullah pastu dah habis cerita sigh sigh sigh!!!!

Second! Cerita ni OKAY lah overall hahahaha
Try go watch it hehe.
Tak rugi sangat pon hewhew. Sweet tu sweet lah jugak sebab AKU MEMANG SUKA AARON AZIZ dari zaman jepun lagi hihihihi tu yang lagi lah awwwww~
Lisa pulak alahai sangat lah cantik hehe~
Part paling best part EVERYTHING KANTOI!

Lesson yang qila dapat & umi tak habis2 remind kan hahaha :
KALAU KELUAR DGN PAKWE. BELI AIR MINUM SENDIRI.
JGN DIA BUATKAN. SEBAB NANTI KALAU PAKWE TU LETAK APAPE KANG ROGOL KITA HA SUSAH NANTI HAHAHAHAHAHAHA

OK UMI OK TAKPERLU REMIND BYK KALI HAHAHA T_T


P/s : Ni luahan semata mata. Cerita ni qila bagi tahik bintang!!!
Hahahahahah tak tak. Qila bagi 5/10? 
50-50 ada pros ada cons hikhik.
Sweet ada, pengajaran ada, geli ada, sakit hati ada semua ada wuhuw!


Friday, February 13, 2015

#TGNA :(

Qila ada gambar dari kawan (syu) hm :( 
Jenazah ada dekat dalam rumah lagi.
Jakgi pukul 10 baru solat jenazah dekat masjid sebelah rumah tok guru hm :(

Baru je sir cakap semalam ; dalam hidup ni ada 2 things yang CONFIRM!!!!
getting old & d e a t h.
Allahuakbar. Bangun je tidor terus nampak newsfeed penuh dgn unhappy gloomy downhearted punya cerita. Qila ingat tak betul tapi.... 


Allahuakbar!


Rasulullah SAW bersabda ;—
"Allah melenyap ilmu dengan mematikan ulama. Sampai takde langsung orang alim di atas muka bumi ni. Maka manusia melantik seorang yang jahil menjadi pemimpin. Apabila kita bertanya kepada pemimpin itu, jawapannya tanpa ilmu. Maka dia sesat dan menyesatkan." 

Sesungguhnya kita semua adalah MILIK Allah, dan 
sesungguhnya hanya kepadaNyalah kita akan kembali. 

Allahu

"Teruskan perjuangan saya bila saya tiada."

*Updated*



Thursday, February 12, 2015

Happy Chinese New Year in advance?

hahahah. Ok this is just the sequel from my prev post yang gi tengok The Last Movie Naruto tu ha sedih sweet best gila semua bercampur ish that movie gave me sooo many feelings hakhak.

Ok dah stop that so many feelings haha. Sekarang feeling happy gila je sebab cuti seminggu wuhu!
Tapi boleh nangis sebab/!???!?!
HOME WORK BANYAK WUHUW!

So we went to Nu Sentral and the chinese new year preparation is sooo beautiful ish
mmg traditional punya concept and of course lah bergambor kikiki.
Tehah & Kaka is soooo my frienemies! And i love them hahahaha



Kaka, seriously it is not funny.
Sedih ok qila gi beli tiket tunggu sorang sorang hiks
Kuraja oh diorang tinggal je qila sorang sorang hahahahah TT_TT

Ok sangat cantik ok this kind of pameran tradisional or somewhat dekat NuSentral hee~




Tapi sayang betul takde tangkap gambar dkt dalam hmph kedekut betul hahaha
But still.
happy holiday semua kahkah.
Im soooooo happy bcs this means that my midsem break starts tomoorroww wuhuuuuw~

Qila cuti seminggu kira midsem break + midterm study week gituh.
Tapi tulah. Mmg kena nangis sbb banyak homeworks and group project lah assignments lah presentation lah waduh. Mmg sem ni kena struggle gegila ah.
Next sem may allah ease lil bit more hhe.

Selamat bercuti sisters & brothers uia! hiks

Tuesday, February 3, 2015

The Last: Naruto the Movie

Best! That is one word yg describe this famous anime hihi. The perfect love story for anime lah! Hahahah i just cant get over it ish. The Last Movie Naruto tu ha sedih sweet best gila semua bercampur ish that movie gave me sooo many feelings hakhak.


Best gila lah jugak hihihi. Sebab qila tak follow up langsung naruto ni. Just hafal some of em sebab main game dkt PS2 dulu hihihi.
  • Hyuuga Hinata is kidnapped by the alien Ootsutsuki Toneri, and a disheartened Uzumaki Naruto must put himself together to save his new found love, and their budding romance. Naruto's abilities are put to the test when he loses his most powerful form - the Sage of Six Paths cloak.
    Written by Silver Wind
  • Two years after the events of the Fourth Great Ninja War, the moon that Hagoromo Otsutsuki created long ago to seal away the Gedo Statue begins to descend towards the world, threatening to become a meteor that would destroy everything on impact. Amidst this crisis, a direct descendant of Kaguya Otsutsuki named Toneri Otsutsuki attempts to kidnap Hinata Hyuga but ends up abducting her younger sister Hanabi. Naruto and his allies now mount a rescue mission before finding themselves embroiled in a final battle to decide the fate of everything.

Mmg perfect ending. Terbaik ah! Huhu. Worth tengok hehe.
Qila punya lah tunggu tau GSC Nu Sentral punya opening hihi.
Sebab Naruto ada dekat GSC je tau hehe.

best! I love it! Sayang betul Klips taknak kasi qila free tickets ahaha.

And thanks to Kaka & Tehah my beloved coursemate yang semangat gila mau tengok Naruto heeee~ Qila dah takut dah takut tertidoq dalam wayang sebab im afraid that i wont understand anything but best lah sbb ada basic sikit hiks.

Biadap eh siapa yg jadi spoiler tu dkt Twitter hihi.
Oh for the rating qila bagi 9/10 sebab entah lah. Mmg qila suka hihi.
Some ppl gave it only 7 but nahhhh imma give it 9/10!!!!! Sweet hheeh.
Download Film The Last: Naruto the Movie Subtitle Indonesia
P/s: Sekarang qila tengah duk melayan Naruto Episode yang roommate qila download kikiki. Fall in love pulak dgn Naruto lepas tengok Last Movie ni hiks.

Oh ya, pastu tak lawak eh sempat lagi kitorang gi Masjid Jamek kikiki.
Baik lah akak jual spec tu HHAHAHAHHAHAH EEEEE malu gila oi duk batak try almost 3 specs hahahahahahaha pastu mintak akak tu tangkap kan pulak tu HAHAHAHAH pastu?!??
TAK BELI PULAK TU HAHAHHAAAHAHAH
Kak, later ill come n buy it ok??!?!? hiks




eh eh mesti lah kita grab 3 wide shawl kikiki habis dah duit dlm purse. Balik dgn perasaan nangis tapi air mata ta mampooo nak keluar hiks.

Sunday, February 1, 2015

Big Bad Wolf Books 2015 - Feb

Happy february everyone!
So.....
Big Bad Wolf Banner

HMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!!!
 Sad. Qila iz sad. Hahah!

2014 Sale's limited-edition bookmarks
haih.

Nak gi tapi elaun pun tak muncul muncul hahah.
So qila mcm tak gi kot hehe.
Lusa Thaipusam kan, mcm nak gi tapi mcm nak siapkan homework, mcm nak rehat har har.
Soooo maybe tak gi lah kot this one.
Nak kumpul duit and gi yang December 2015 ni insyaallah kalau panjang umur hihi