Saturday, January 31, 2015

Saya Nak RM150 Produk Percuma daripada Nile.com.my

Gong xi facai! Hehe saya nak RM150 produk percuma daripada Nile.com.my!!!
http://www.nile.com.my/page.php?cd=96
Kalau lah saya dapat.....
Saya nak beli........................


 Embroidery Dress in Black RM62.20

Satin Blouse with Filigree Embroidery Sleeve Design in Gold RM35.90


Plaid Blouse in Blue RM29.90
 
School Bag RM21.40

JUMLAH HARGA BARANGAN : RM62.20 + RM35.90 + RM29.90 + RM21.40  = RM149.40


yay. Lagi 60sen je nak cukup kan rm150 hiks.


******
Closing Date for the blog entry application is 15/02/2015, 11.59pm. The lucky draw will use random draw with this website on 12pm 17/02/2015. Result will be posted in this page at 4.30pm 17/02/2015. Lucky winner will be contacted via email and h/p call to claim the cash. GOOD LUCK :)

Hadiah : 5 x Pemenang Bertuah yang akan mendapat RM 150 barangan dengan PERCUMA
Haa gila kentang kan.
Jom jom!
Nak tahu cara cara nak join boleh ke SINI wiwiwi~

Sunday, January 25, 2015

Movie Planner Part 1 gitu~

Hi assalamualaikum heeheh harlu harlu economy kita tak stabil lagi ni ekeke yelah tahun baru kan hewhew. Lagi lagi January oh tidak tidak. Jgn keluar!!!!!
So kita dah buat plan! & dengar kata elaun masuk awal ehem hiks
Cam biasa ah kita rasa plan kita mmg semulajadi bernas atau tak berguna at all. Hikhik.

Ni qila nak set tengok wayang goals ceh gitu from February 2014 to May! Hihuhiiihihihiiks. Kalau tak dpt gi tgk pun takpe. Kita ok je pasrah heeee.
Mcm best je kan. Qila plan most of it nak gi tengok sensorang so jimat duit hahaahahahahhh!!!!

Ok cut the crap! 
First movie in February yang qila nak sesangat tengok is....

February 6 - Spongebob out of water!!!!!
HAHAHAHAAAHA SPONGEBOB KELUAR DARI AIR MESTI CERITA NI LAWAK GILA HAHAAHAHAAHA. and qila dh tengok trailer aduh mmg lawak kikiki.

ok pastu
February 13- Fifty Shades of grey
hahahahaha. Cerita ni quite creepy and sakai sikit. Ramai kata baca novel separuh je sbb to many violence s*x mashaallah sistur. Ok cancel. Takjadi tengok ekeke. And ramai org kata mungkin cerita ni takleh view dekat Malaysia at all. Next pls!

March 13-Cinderella
aww awww siapa je tak nak tengok/ jadi cinderella kan kan kan hiks. Mesti ni version lain kan kan wiwiwi. Best nya kalau ada prince jumpa glass shoe kita. Eh. Oops.

March20- Insurgent (cont dari Divergent wiwiwi)
Ni mcm best hehe. Yelah. Nanti tahun ni Hunger Games - Mockingjay Part 2 dah last dah hm hm (takde kena mengena kahkah)

April 3- Furious 7!!! Haiyak!
ni gila kentang kak Sally mesti suka ni kan kan hehehe. Nak gi tgk dgn kak Sally lah. Mana lah tahu hati dia terbuka ke haritu nak lanjew qila ke kan sbb fav movie dia ke kan. Erm.... Kan?

May 1- The Avengers!
Ahah! Ni lah yang ditunggu sebenarnya!!!! Qila tak tahu nape qila suka cerita Marvels ni ha since terrrtengok cerita Marvel Agents of S.H.I.E.L.D. season 1 wuhuw!



May 15- Pitch Perfect 2!
Haaa siapa tak tengok Pitch Perfect 1 boleh gi tengok sekarang lah hehe.

Ok best tak selection movies kita? Ekeke. Nanti kalau select byk byk kang mcm patah seribu je kalau tak gi satu pun hahah.

Nanti kan part two dari Jun ke December wiwiwi. Paling qila tak sabar ofcs lah 
The Hunger Games Mockingjay Part Two hm  
:( confirm nangis 4 or berkali kali ish. Kena duduk sebelah umi hayati sama sama.
 Pip dgn Kakak takkan pernah faham. 

Hahah ok may allah panjang kan umur kita semua so boleh enjoy this movies hihuhi. Enjoy enjoy jugak allah jgn lupa heee #notetoself gitchew~

Saturday, January 24, 2015

Durian Crepe Creepy Yellowish


Dah siap. Nama dia durian crepe berbunga oren berdaun hijau gitchewww hahaha.

Nak resepi? ha meh sini baca jap huhu.
Malas? so, pegi jela beli. Kah kah kah.
Tapi tak worth it sebab kalau buat sendiri omg makan lah sampai bluwek ekekekeke. Ok!


INGREDIENT crepe utk org malas mcm qila :

  • -250g tepung gandum.
  • -500ml santan.
  • -Telur 3biji.
  • -Pewarna ikut suka hati. Pink ke. Biru je. Rainbow pun boleh,asal rajin.

Cara dia simple gila! 3 steps sahaja hahahaahahahaaha!

1. Campak je dlm blender. Settle!!!!! Pastu panas kan kuali nonstick ok!!!!!!
Tuang wuhuuuu~
2. Whipping make sure non dairy, tak kisah jenama apa. Yg mana mana suka.
Jgn pakai dairy untuk siapa yang tak suka susu. (Like my kakak) Huhu. 

So kasi whip sampai kembang yeyeh!

3. Filling? ikut hengko lah. Letak strawberry cokelat boleh. Fefeeling dato ct. Tp memandangkan kita org kampung. Letak durian musang king. Jangan letak musang sudah.
Hehe so gabungkan WHIPPING CREAM TU DENGAN DURIAN :D
Sekian. Kasi lipat lipat lepas dah fill the crepe and nomnom! Makan sama sama jom!!!!!!!!!

Full credit to kakak #DapurChachahcahcahchahachchaaahahahhahahahahahha

Yay. Finally merasa durian crepe ahaha. 
Saje post resepi malas sebab qila tak pernah makan before ni oh what a sad life huhu. 

Friday, January 23, 2015

The Last : Naruto The Movie


Embedded image permalink
Haaa want to know what happen to Naruto?

Click SINI untuk tengok trailer nya wiwiwiw

Best ni kalau dapat ticket free dari Klips hiks.

Nak gi tengok lah 29 Jan ni heee~

Thursday, January 22, 2015

Subject : Critical & Creative Thinking Skills



Salam malam jumaat! Jgn lupa kahfi n yasin ye hee~

Ok hi ingat lagi tak entry qila menangis malam isnin lepas sebab tetiba takde confident nak speak english in my zero class dalam entry NI?


Hahaa ada sambungan nya ok. Masa tu subject CCT {Critical & Creative Thinking Skills}

Subject ni required course ye. Ambik course mana mana pun mmg wajib study ni hehe.
So mmg sah lah qila takleh lari dari presentation in english hewhew TT_TT


Haa. Memang creepy. Ok sambil type ni sambil menghafal maksud ni ha (fresh gitu kan tadi baru lah start the very first class hikhik)



Hari tu punya lah mcm berdebar sumpah lah mcm nak gi jawab exam eeei takut gila sebab qila baru tahu rupa rupa nya classmates qila (Section 910) tu section budak Economics paling gempak dalam CFS (cntre for foundation studies) qila omg! Boleh bayangkan tak betapa petah nya diorang speak in english? English hebat. Social skills memang daebak. Takde awkward awkward mmg peramah and happening ah!


**************************

Pastu. Tadi kan start first class so......

Bro Shams bagi each of us a piece of blank paper. Dia suruh everyone tulis nama, stand up & jawab satu soalan ni.

"Why do you study/learn?"


Because errrr........................
-i want to gain more knowledges (what if you wont gain any knowledges?)
-i want to be successful (what is success to u?)
-i love studying 
-i want to make my parents happy (what if ur parents not happy?)
-i want to achieve my ambition (what is ur ambition?)
-i want to pursue my dreams (what if ur dreams cant be pursue?)

Haaa tu semua jawapan most of my classmates including me. 
Bro Shams pun baca and tanya kitorang balik cemni.
*mcm counter attack ah sbb belajar subject ni mmg kena kuat mental*


"Aqilah, you said you learn bcs u want to gain more knowledges. Nauzubillah lah ye, what if you dont gain more knowledges? Will you still continue your studies?"

HAH????
Pastu kitorang semua mmg kena benda sama ah. Nauzubillah lah, what if what ifs YOU DONT?
Siapa jawab Yes, dia hulur balik kertas tu.
Siapa jawab No, dia hulur jugak kertas tu.

And Bro cakap "If u still cont ur studies? That is not the main reason right?"
Lepas satu satu orang kena. Semua kena lah.

5 orang je duduk. Bro Shams suruh siapa yg dapat kertas tu kindly drop subject ni dan dipersilakan keluar dgn hormatnya dari kelas ni.

Kenapa?!?!?!?! :O But why?
Sumpah terkejut. But why Bro why????!?!??!?!!?? Pls enlighten me?????

***********************************

Pastu Sir pun cakap...
"No offense. I am not going to teach you guys if you have these kinds of intention. I teach students with justice. Justice mean keadilan. Im going to teach only the students who i asked to sit down.You may go out from this class, drop this subject or ask the department to change your lecturer okay? Dont worry, i am not hating you guys but.... now. If you really want to join my class, you can ask your other friends what is their reason to study/learn."

Qila pun gi lah tanya Amira, Hanis & Izleen.


Mira  :"I want to study/ learn for the sake of allah"
Hanis :"Sebab allah suruh..............................."
Izleen :"Lillahi ta'ala"


Nak nangis qila dengar jawapan diorang ya allah!!! :( Im a bad muslim lemah nya iman qila........... :( Ok... Sedih sangat....... Sometimes kita ni belajar. Sampai lupa Allah. Semua jawapan tu semua salah. Kenapa kita belajar?


Semua LILLA HI TA'ALA. Semua benda ni mmg nampak cliche eleh poyo ah kau belajar sbb tuhan apa semua tapi did you realize that........
Knowledge: Obligation and honor for a Muslim 
THE Muslim believes that exercising his mind and seeking knowledge and discovering the signs of Allah in the universe is an obligation, because of the saying of the Prophet (peace be upon him):"Seeking knowledge is a obligatory on every Muslim." (Bukhari)Therefore the Muslim must continue to pursue knowledge, as long as the breath of life remains in his body. The fact that Allah has raised the status of those who have knowledge, and described them alone as truly fearing Him, should be enough to encourage the Muslim to apply himself to seeking knowledge. For Allah said:"...Those truly fear Allah, among His Servants, who have knowledge..." (Qur'an 35: 28)No one truly fears Allah except those whose minds are enlightened enough to see the greatness and power of Allah manifested in the creation of the universe and all living things, and these are the people of knowledge. 


Haaaaa. Credit goes to : HERE

Hm. Sedih, rasa nak nangis sekali lagi pun ada sebab Bro tu pakai baju melayu je, tapi mashaallah!
Sangat paham tak?!?!?! Islamic gila ei. Pastu dia taknak niat belajar kitorang jadi minor syirik tau.

T_T terharu..... Qila nak tulis qila nak belajar krn allah tapi..........


Haa tu diaa. Sir pun bukak lah lagi tazkirah,

Why u samakan allah dengan your ambition? your parents? Seriously?
You belajar bcs your parents told u to do so? Noooo u cant do that bcs Allah yang suruh sebenarnya :(

Hmmm sangat terharu lah senang cerita sebab qila dah nampak dah hehe. And the class continues as Sir acah acah garang pastu dia buat lawak and kitorang pun bertaaruf hehe umur dia 28 nanti March inshaallah kahwin woot woot may allah bless u sir!

qila excited sangat class CCT lepas ni. Hehe. Tadi pun kitorang main game cct. Best!

Hidup ni kena ada
  • humility (humble) - think that You CAN BE WRONG. Jgn sombong.
  • courage - berani buat cara lain/ be creative asalkan tak break the rules
  • perseverance (patience) - jangan give up.

hehe tulah notes qila untuk harini! Best gila ah Bro Shams!
Patut lah mcm pernah dengar nama Bro Shams ni.
Ramai budak PJ duk puji bila belajar Thinking Skill dgn dia.
Ermmmm
Patut lah hihiks.


Alhamdulillah, for another hectic day! :D Ingat. You study because....
Allah told u to do so, for the sake of Allah.
Not for ur parents, not for urself.
You received too much from Allah & how dare you still can be demanding or complaining?

---- thank u Bro shams! Hehe. Thinking Skill dkt uia best!
Jom masuk uia ramai ramai wiwiwiwi.


& guess what, part paling best bila sir relax je cakap melayu sikit and he said
"ITS OKAY IF U CANT SPEAK ENGLISH WELL, I CAN GUIDE YOU.
WE CAN HELP EACH OTHER.
I JUST WANT US TO LEARN FOR THE SAKE OF ALLAH OK?"


Ok SIR!!! :D

this this this

(people always tell me i look like i wanna kill someone )


"I'm a lot nicer than my "walking to class" face, I promise"

Hahahahahahaha yes. I do promise that sebab eh hello siapa je excited gi class pagi pagi ngantuk oi T_T

except for the last class for the whole sem!
Ha confirm senyum aje hiks

Tuesday, January 20, 2015

Perasaan sekarang

Hi mood kita sedih sikit maaf lah hehe.


English ni susah lah. I mean tak tahu kenapa qila berat sangat mulut mcm lah ada emas dlm mulut ish! Lagi lagi kena speaking aaaaa taknak!!!! Mcm nak keluar dari class masuk bawah selimut. Rasa nak nangis and ugh!

Rasa down gila lah kalau mcm ada group project pastu diorang (other classmates) semua volunteer and speakout pastu there is me.

Hanging.
with no confidence, at all.
Sedih.

Sedih nya!! :( Kenapa lah qila cant speak with confidence. Mana boleh malu ugh.
Sampai bila nak perang dengan diri sendiri. Hish!!!!

Kan best kalau qila ni heartless. Kurus ke cantik lagi ke ish ish. Teruk betul lah. Sebab tu i googled some ways to boost my self esteem, self confidence, how to speak with confidence but jgn over confidence yg annoying tu. And.
Yes. alhamdulillah i gained my strength after some of my friends gave me advices T_T
terharuuuuuu and yay! Qila cuba lah belajar kerana Allah. Thanks BV hehe qila cuba fokus jgn tersasar nak study utk pass sahaja amboi.
 Jgn sesedih jgn down ugh.



Ingat umi abah, hehe baca twitter @positiveplants
You are so used to your features, you don’t know how beautiful you look to a stranger. (x)




Yay!

hehe first day start class pun dah nangis. Rasa lawak pun ada hahahahaha!

But to be honest, sometimes kita kena ada lah kawan yg bagi semangat hehe.
Tipu ah kalau happy 24/7 kan uhu.
Muhasabah diri.
Thanks to all my friends yaang exist hehe.
Tipu lah kalau takde kawan hehe.

Bila fikir balik nk ke taknak eh bg tahu kawan masalah kita, well. Bagi tahu je.
Ada certain things kita better bg tahu kawan sbb family mcm susah faham. Lagi lagi self confidence. Waduh lemah betul hehe.

Thanks for reading! Avoid negativity wuhu!

Friday, January 16, 2015

Victoria Secret Sandwich Sponge Cake or Simply as VanillaCream cake

Good morning semua. Salam pagi jumaat cewah hehe. Maap saya bangun lambat X) hihik. Last baking dah sebab ahad nak kena check in masuk uia dah hm T_T kejap chap chus je eh cuti hihih
Pernah dengar kek victoria secret tak? 
Ha meh sini jap hihuhi.

Hihi sumpah resepi senang gilerrrrr. 
Tapi yang malas tu nak google, malas nak order, malas nak buat, sorry~
I pun malas nak layan. Ekeke. 

OK INGREDIENTS untuk the most simple vanilla cake everrrr!!!
  • 200 gram butter
  • 200 gram castor sugar
  • 200 gram self raising flour

  • 4 eggs
  • 1 tbsp vanilla essence
  • 2 tbsp fresh milk

Campak semua tu dalam mixer muahahaha.

Bake for 30 minutes, 180'C!!!

Ok next important ingredients untuk topping ya!  
WHIPPING CREAM!!!!!!!

Topping mcm biasa. Pakai NON DAIRY CREAM. Barulah cantik. Letak lah buah apa-apa pun. Asalkan cantik. Nk letak langsat, duku, rambutan pun boleh tapi..... hahahahahha!

Nama pun sandwich kan, so silalah spread kan any jem yg korang suka. 
Nk lg creative, buat la pb&j cececehhhhhh

Apa tu pb&j? Google. Seriously tak tahu? Peanut Butter & Jelly! Hihi. 
Letak peanut butter and jam pon sodap bagi yang meminati nya hehe.

Ok dah siap bakar kan tadi? So potong half half ok! SO u got 2 layers wiwiwi



Ni pakai strawberry jem, buah strawberry, blueberry and whipping cream. That's all!

Sekian. 
P/s : aku tak tahu tang mana victoria secret nya hahah. Btw aku suka gila cake ni because i love vanilla cakes hehe mmg eat all u can gitu huhu. So boleh buat twiggies sendiri dah takyah beli vanilla cake luar. Just vanilla cake n whip cream. Just that.

Credit goes to my big sister #DapurChachahcahcahchahachchaaahahahhahahahahahha huhu she just loves to bake and i juusst loveee to eat. Eh. Hiks.
Cara membuat cake victoria secret resepi sedap gila vanilla cake super simple nomnom kek vanila whipping cream strawberry blueberry dah siap wiwiwi.

Sedih kan. Victoria Secret sangat! *mata ke atas*


p/s: penat blogwalking beratus blog pagi buta tadi hiks.
CHAIYUK!!

Monday, January 12, 2015

Nicholas Sparks


Nicholas Charles Sparks (born December 31, 1965) is an American novelist, screenwriter and producer. He has published seventeen novels and a non-fiction book. Nine of his romantic-drama novels have been adapted to film.

Haaaaa comel kan dia posing cemtu? kkikiki
 pernah dengar pasal Nicholas Sparks? Qila ingat dia perempuan rupanya jantan omg!! hahahahahahahaha. Sebab dia punya cerita semua gentle sweet hopeless romantic eipp!
Memang ish tak sangka lelaki boleh tulis the best books in romance genre tau!

Wuhuw with over 77million copies of his books sold, Nicholas Sparks is one of the world's most beloved storytellers. And yes. He is my most beloved storytellers! Hihi.
Nine!!!!! of his novels have been adapted into major films ya allah semua sweet sweet gula alahai manisnya cinta gitu hehe.

creds : kickass.co
Aduh. Semua memang best gila speechless habis tengok hihuhi. So qila dah letak link sekali. Kalau broken link cari sendiri eh kikiki.

Highly recommended qila paling suka A Walk to Remember. Hehe. Best! Qila tengok berkali dah kikiki.

The Last Song mmg nangis sebab cerita pasal anak dan ayah aduh mesti ah teringat abah kan hehe.

Qila plan nak kumpul semua buku nicholas sparks. Plan je. Tapii mcm tak jadi sbb tengah takde duit haahaahaa.

P/s : thanks kak Aisya Chumil for this lousy post haha.


Nicholas Sparks logo
The Official Web Site for Nicholas Sparks
:D


Source : Wikipedia~

Saturday, January 10, 2015

Congo bars / Chocolate Brookies (Brownies+Cookies) by Aqileh

RESEPI CONGOBARS BROWNIES+COOKIES ((BROOKIES))

p/s; this ingredient is for 2 big trays. Soooo pls divide it if u want it to be in medium size (1 big tray)



INGREDIENTS;
  • 630 gm tepung gandum
  • 5 ts baking powder
  • 1 ts garam
  • 2 butter
  • 400gm+- brown sugar (brown sugar manis gila so nak kurangkan pun boleh n u can use white sugar as well! ) qila guna 300gm bs+ 100gm ws huhu *kurangkan pun boleh sbb it is super sweet!!!!
  • 6 eggs 
  • 2 ts vanilla essence 
  • 500gm chochips
  • 1 OR 2 cup of nuts (badam,walnuts,etc)
  • ITS UP TO U GUYS HEEHE. Qila guna blendered badam? *Sebab tu je yg mampu ekeke

STEP BY STEP 123 DIPDIDARIDU;

1stly, mix/ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan
letak tepi dulu cakap dkt tepung tu jap eh
Dalam bekas lain campur brown sugar with butter n guna mixer ~ mix well sampai butter larut.
Masukkan telur sebiji sebijik dan putar sebati sampai kembang giteewww.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung, baking powder dan garam yang first tadi tu and ofcs kacau rata.


Masukkan chocolate chips + kekacang dan gaul sempurna. Save sikit untuk topping okay!

'Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.'

{Btw this mixture nnt bila bakar akan kembang sikit tau so u dont want to make it become thick as cake right? err. Pandai pandai lah ye hahaha jgn tebal sangat nipis biar rangup and brownies gitew. Like 1inch height kot}

Ok! Ratakan permukaan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips if u want to make it as hiasan.
Bakar at 170C for ± 30 minit / sehingga permukaan atas kuning keemasan gitchewwww.

Jangan terlebih bakar ok! but i prefer warna gelap so crunchy nyummeh hihiks. Ok done done done best of luck wiwiwiiiiii!

.
.
.
voila ~ love, kak qileh.

hehe sebab terrrrajin pulak 2 hari lepas kikiki.